среда, 14. јул 2010.

Knez Mihajlova

Kako opisati ulicu koja je svet u malom? Ona živi u srcima generacija Beograđana koji se u njoj sreću, rastaju, zaljubljuju i vole. U Beogradu se voli. Voli se "kod konja", čiji će nam jahač oprostiti što ga zaboravljamo kad ugovaramo sve te važne družbe i sastanke, voli se na Kališu, gde stare zidine čuvaju milion tajnih beogradskih ljubavi. Voli se i Francuska ulica, kojom se može trčati sve do Skadarlije i dostojanstvenog I setnog Dorćola.

I kako i da se ne voli? Toliko armija je prošlo gradom, toliko olova zasulo beli kamen, po kome je Beograd i dobio ime, da ovaj grad bez te silne ljubavi nikada ne bi opstao i bio ono što je danas.

A vena njegovog srca, koja pumpa uzavrelu krv mladosti i odjekuje koracima kojima se ni broj ne zna je baš Knez Mihajlova ulica.

Koraci su dugi u Knezu, ritam ubrzava, čovek kao da trči nekuda a niko ga ne juri. Može da se izmeri - naglas, da kupi parče odeće po poslednjoj modi, da vidi koliko je sati na velikom Insa satu, i kada shvati da nigde ne žuri, i da vreme nekako drugačije teče, opusti se uz zvuke andske muzike koja odjekuje kao neki setni i daleki vetar.

2 коментара:

  1. Kaže se: Ko o čemu, baba o uštipcima, pa tako i ja, s obzirom na to da mi je jezik struka, moram da se osvrnem na dve greške u tekstu.
    Naime, piše se Knez-Mihailova ulica, jer je prvi deo naziva (Knez) nepromenljiv. Kad bi se menjao, onda bi bilo: U Kneza Mihaila ulici... ili bolje: U ulici Kneza Mihaila... i naravno, pisalo bi se bez crtice. Ovako, obavezno je: Knez-Mihailova ulica.
    Druga greščica je čisto tehnička, pred kraj prvog pasusa: Voli se U Francuska ulica... a treba: Voli se I Francuska ulica...
    Mnogo mi je drago što je otvoren ovakav blog, bio je i red. Beograd to zaslužuje.

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala na konstruktivnim komentarima, ispravicu greske odmah. :)

    ОдговориИзбриши